Het minen van crypto wint steeds meer aan populariteit. Vaak wordt nog gedacht dat het gaat om het produceren van nieuwe coins. Feitelijk klopt dat, echter is definitie uitgebreider: “crypto mining is een gedecentraliseerd computerproces om alle transacties met betrekking tot cryptocurrencies te verwerken, beveiligen, verifiëren en synchroniseren.”

Beginnen bij het begin: blockchain
Het begint allemaal bij een een blockchain. Dit is de basis als je meer wilt weten over crypto mining en wat het doet. Blockchain-technologie is niet meer dan een keten van blokken die op een slimmem manier met elkaar zijn verbonden. Ieder blok is hier een stukje data gevuld met transacties en een fingerprint van het vorige blok. Omdat ieder nieuw gegenereerd blok een fingerprint heeft van het vorige blok heeft, is daarmee de hele voorgeschiedenis van de blockchain opgeslagen. Wanneer je iets verandert of aanpast in een blok, verandert ook de fingerprint en breek je daarmee de ketting.
Consensus algoritme (mechanisme)
Het consensusmechanisme is een onderdeel zonder welke een blockchain niet kan bestaan. Het drijft blockchain-ecosystemen aan en houdt ze veilig. Decentralisatie, transactiebeveiliging en vertrouwen tussen peers – al deze functies worden mogelijk gemaakt door de aanwezigheid van consensusalgoritmen. De meest bekende blockchain is tot nu toe Bitcoin. Daarom heb je misschien wel eens gehoord van het Proof of Work (PoW) consensusmodel. Dit is de kern van de blockchain-technologie.
Verschillende consensus algoritmes
Er zijn behoorlijk veel verschillende consensus algoritmes, waarvan Proof of Work het meest bekend is. Naast Proof of Work heb je onder andere ook Proof of Stake, Delegeted Proof of Stake en Proof of Coverage. Omdat wij ons richten op ASIC mining en daarmee Proof of Work, lichten wij dit algoritme uit.
Het meest gebruikte consensusmodel van blockchain is Proof of Work (PoW). Simpel gezegd kan iedereen nieuwe blokken toevoegen en is iedereen geauthoriseerd om die blokken te valideren. Bij Proof of Work zijn het de miners die transacties valideren en blokken toevoegen aan de blockchain. Wanneer alle transacties van een blok over het netwerk zijn verstuurd, zullen alle miners zo snel mogelijk aan het werk gaan om al deze transacties te valideren. Om dat te kunnen en mogen doen, wordt er gekeken of iemand voldoende activa bezit om een transactie te kunnen doen. Ook wordt er gekeken of de private key wordt gebruikt. De vraag is vervolgens hoe dat wordt gedaan. Miners dienen een mathematische puzzel op te lossen. Om de oplossing te vinden is veel rekenkracht vereist. Hoe meer rekenkracht je hebt, hoe groter de kans. Alle miners zullen dit zo snel mogelijk proberen te doen, omdat degene die dit als eerste weet te doen de winnaar is. Wanneer dit werk is gedaan, zullen de nodes in het netwerk controleren of dit goed / eerlijk is gegaan aan de hand van het Byzantine Fault Tolerance (BFT) principe – minimaal 51% van het netwerk moet het ermee eens zijn. Als dat zo is – 51% of meer is het ermee eens – dan mag de miner zijn transacties samenvoegen tot een blok. Dit blok wordt vervolgens toegevoegd aan de blockchain. Voor dit proces ontvangt de miner een beloning (block reward).
Op allesovercrypto.nl lees je meer over de 10 belangrijkste consensus algoritmes voor blockchains.
Bitcoin mining in een notendop
Bitcoin heeft een totale supply van 21 miljoen Bitcoins, waarvan er nu ca. 19 miljoen in omloop van zijn. De beloningen worden elke 4 jaar gehalveerd (Bitcoin Halving). De volgende halving vindt plaats in 2024, waarbij deze beloning zal terugvallen op 3,125 Bitcoin voor elk nieuw geverifieerd blok. Doordat er steeds meer miners zijn, de miners krachtiger worden en Bitcoin steeds schaarster wordt, is het minen van een Bitcoin dus steeds moeilijker. Naar alle waarschijnlijkheid zal de laatste Bitcoin gemined worden in 2140.
